כאשר מדברים על הנגשת אתרים ובאופן יותר נפוץ הנגשת אתרי איקומרס, חשוב לתת את הדעת על אחד האזורים הכי שכיחים ושימושיים: אזור הסינון; אזורים שמפלטרים עבורנו את המוצרים המוצגים בקטלוג, מאמרים וכיוצ"ב.
סננים אלו למשל באתרי איקומרס, מאפשרים לגולשים לצמצם את ההיצע של המוצרים לפי קטגוריות, צבעים, מחירים ועוד.
אבל מה קורה כשגולש עיוור למשל? או כזה שלאור כבדות ראייה נזקק להיעזר בקורא מסך? ומה באשר לגולש עם מוגבלות פיזית שאינו יכול להשתמש בעכבר כדי להזיז את טווח המחירים ימינה ושמאלה?
האתגר מתחיל בכך שרבים מן האתרים לא מספקים לתוכנות קוראות המסך הסבר בסיסי: איפה המשתמש נמצא כרגע, ומה התפקיד של האזור הזה בדף. התוצאה? אתם וודאי מנחשים: בלבול, תסכול וחוויית משתמש לקויה.
קודם כל: להסביר איפה אנחנו נמצאים
אחד הצעדים הראשונים בהנגשה של אזור סינון הוא פשוט מאוד: להגדיר אותו.
לקורא המסך צריך להיות ברור שהוא נכנס עכשיו לאזור שמיועד לסינון – בין אם מדובר בסינון מוצרים, מאמרים, תגיות או כל דבר אחר.
ברגע שזה ברור, המערכת תוכל להכריז לדוגמה: "הגעת לאזור סינון מוצרים. כאן ניתן לבחור קטגוריה, טווח מחירים ועוד." מדובר בפרט קריטי! אחרת המשתמש פשוט לא יידע איפה הוא נמצא או למה מיועד האזור.
לא כל אחד רוצה לסנן – ולכן חשוב לשלב אפשרות לדלג
בעיה נוספת שנוגעת לנגישות של סננים באתרי אינטרנט היא המיקום שלהם. פעמים רבות, לפי מבנה הדף, הסננים מופיעים לפני המוצרים – וזה בסדר. אבל מה אם המשתמש לא מעוניין לסנן בכלל?
אם אין לו אפשרות לדלג, הרי שהוא ייאלץ לעבור שדה שדה, אפשרות אפשרות… או במילים אחרות: לעבור חוויה מתסכלת ומייגעת למדי.
הפתרון שנוכל להציע במקרה שכזה הוא להוסיף בתחילת האזור קישור או כפתור "דלג למוצרים". זה פשוט, זה נגיש, וזה הופך את הדף לידידותי הרבה יותר.
קוד האתר לעומת המראה החיצוני
אתרים רבים נראים כאילו הם בנויים מימין לשמאל – בעיקר אתרים בעברית – אולם בפועל, הקוד בנוי משמאל לימין.
אם אתם לא מפתחים, אל תמהרו להתייאש מהפסקה הזאת ומיד נסביר את המשמעות. משמעות הדבר היא שקודם כל מופיעים המוצרים ורק לאחר מכן הסננים.
עבור אדם עיוור, זה יוצר דיסוננס. הוא מצפה לכך שהוא יוכל לבצע סינון ורק אז להגיע לתוצאות. בפועל, אם הקוד בנוי הפוך, הרי שהוא קודם כל ייתקל בתוצאות ורק לאחר מכן בסננים. זה מבלבל, לא אינטואיטיבי, ופוגע מאוד בחוויית הגלישה שבאתר.
כאן חשוב להדגיש: זה לא משהו שאפשר לתקן במסגרת עבודת הנגשה רגילה. במקרים כאלו עולה הצורך לערב את המתכנתים ולשקול שינוי מבני. במילים אחרות: לא בהכרח שאנחנו כחברת הנגשה נוכל לספק את הפתרון, כי אם להבהיר לכם שהדבר מחייב פיתוח נוסף. עדיף לדעת מאשר להיות מופתעים.
מה קורה בתוך הסננים עצמם?
רוב האתרים משתמשים בסננים מוכנים מראש, במיוחד באתרים שנבנים על וורדפרס, ג'ומלה או מערכות ניהול תוכן אחרות.
כאשר אנחנו נדרשים להנגיש רכיבים מובנים, לעתים גם צצות בעיות שונות; תיבה מסומנת שלא נראית כשמנווטים עם מקלדת, כפתור רדיו בלי פוקוס, תיבת דרופ-דאון שלא מאפשרת בחירה – אלו לא מקרים נדירים.
בואו נדגים רק כדי לסבר את האוזן: דרופ דאון עם חיפוש
דמיינו שאתם מקלידים ערך בתיבת חיפוש, וצריכים לבחור אותו מתוך רשימה נפתחת. ישנם מקרים למשל בהם הרשימה לא נגישה ולא מאפשרת לתוכנות קוראות מסך להקריא את הערכים. ישנם מקרים אחרים בהם לא קורה דבר כאשר הגולש לוחץ על מקש אנטר (כלומר ניווט באמצעות מקלדת שגוי).
נתייחס באופן פרטני לסליידר מחירים
סנן מאוד פופולרי באתרי איקומרס שמאפשר לסנן דינמית מוצרים לפי טווחי מחירים.
גם כאן יש אתגרי הנגשה שונים. לא פעם, טווח המחירים (מינימום ומקסימום) ניתן להזזה רק באמצעות העכבר. זה כמובן לא תקין כיוון שאדם שמשתמש במקלדת בלבד לא יוכל לתפעל את הסליידר הזה כלל.
גם כשהסליידר כן מגיב למקלדת, ישנו פוטנציאל לבעיה אחרת: בכל שינוי – התצוגה של המוצרים משתנה מיידית, והפוקוס של יתר הסננים נעלם. המשתמש מוצא את עצמו "נזרק" אחורה ולא יודע איפה הוא נמצא כעת.
קבוצות סינון מוסתרות
בחלק מהאתרים, קבוצות הסינון מוסתרות כברירת מחדל, עם כפתור שפותח או סוגר אותן. גם כאן ישנן בעיות נגישות שצריך לתת עליהן את הדעת:
- האם הכפתור בכלל נגיש וניתן ללחוץ עליו עם מקלדת?
- האם המשתמש יודע אם הקטגוריה פתוחה או סגורה כרגע?
במצב דברים שכזה, הגולש עלול פשוט לפספס את הסינון הרלוונטי עבורו ולא להיות מודע לקיומו כלל.
ומטרתנו כחברת הנגשה היא להציף את הנושאים הללו ולתקנם
הנגשת אזור הסינון באתרים היא לא רק שאלה של תקן – אלא של חוויית משתמש אמיתית. גולש שאינו רואה, או שאינו משתמש בעכבר, זקוק להסברים, יכולת דילוג, ניווט ברור והפעלה פשוטה.
במקרים רבים, אתגרי הנגישות נובעים ממבנה קיים שקשה לשנות – אך הכרת הבעיות מראש מאפשרת למצוא פתרונות או לפחות להציף את הנקודות מול בעלי האתר. ההנגשה לא תמיד מסתיימת בכלי אוטומטי – לפעמים צריך פשוט לחשוב כמו המשתמש.
אנחנו ב־USER A הנגשת אתרים כאן כדי לעזור לכם לעשות בדיוק את זה. צוות המומחים שלנו מתמחה בהנגשת אתרי איקומרס, מבנה סינון ומרכיבי ממשק מורכבים.